Computerproblemen

Home
Up

Computerproblemen

Opstartdiskette

Je computer start niet meer op? Een noodzakelijk hulpmiddel is dan een opstartdiskette en laat die nou net niet te vinden zijn..... zo gaat het vaak bij problemen waar ik bij wordt gesleept. Tien keer waarschuwen om de totale verzameling driver-diskettes en -CDs bijeen te houden en de gebruikte Windows CD plus het serienummer plus een gemaakte opstartdiskette erbij te doen..... je zal ze de kost geven. 

Voor het aanmaken van een opstartdiskette is echter een oplossing. Men kan dit doen via een internet site en wel via bootdisk of via alternatieve site.

Virussen

Een tweede probleem is vaak het oplopen van een virus. Voor oudere virussen is zonder meer een goede virusscanner noodzakelijk, maar voor de nieuwste virussen is het van belang de nieuwst ontdekte veiligheidsgaten in Internet Explorer en aanverwante programma's te dichten. Microsoft heeft standaard nogal veel achterdeurtjes open staan door fouten in het programma, dat trouwens ook wordt gebruikt voor het vertonen van emails. Deze achterdeurtjes kun je dicht doen door het downloaden en installeren van de Security Patches, oftewel de verbandjes en lapjes om de gaten te dichten. De top 5 van beveiligings-patches vind je hier bij Microsoft. NOOIT programma's gebruiken die je toegemailt krijgt, ALTIJD die bij Microsoft zelf ophalen.

Over virussen en maatregelen ertegen is veel te schrijven, dus daar is een aparte bladzijde voor gemaakt, zucht zucht, want sommige mensen lijken te denken: dat gebeurt mij nooit. Dagelijks krijg ik van die personen, althans hun computer met nu een eigen willetje, emailtjes met opnieuw een virus. Als afzender in de mail wordt iemand automatisch uit het adresboek gehaald, die dus in zo'n geval onschuldig is.

DLL bestand mist

Laatste probleem om hier te 'behandelen': sommige mensen hebben hun computer eens opgeruimd en ook allerlei bestanden zelf weggegooid met de Verkenner (Explorer). Niets aan de hand lijkt het, tot de computer opnieuw wordt opgestart en -ie het niet meer doet. Blijkt dat men allerlei systeembestanden van Windows en andere programma's heeft weggegooid, zoals DLL bestanden. Vele en vele DLL bestanden kun je hier of hier vinden, om ze bij kleine rampjes er zelf weer op te kunnen zetten. Je moet dan wel nog weten welke bestanden je hebt weggegooid, maar voor een enkel weggegooid DLL bestand een zeer handig hulpmiddel. 

Internet instellen op de PC

Allereerst de vraag waarom je dit leest, want als je dit kan lezen, doet blijkbaar internet het al en kun je het zelf opzoeken. Maar allà, een overzichtje hoe één en ander ingesteld moet worden bij Planet Internet, 12 Move en Wanadoo .

Veilig internetten: firewall

Hiervoor zijn een aantal maatregelen noodzakelijk, zoals een virusscanner, maar ook een firewall. Een firewall zorgt ervoor dat alleen door jou aangewezen programma's op je eigen PC verbinding verbinding met de boze buitenwereld kan maken. Wel moet je zelf weten welke programma's dat wel zouden moeten mogen, en welke niet. Outlook Express en Internet Explorer zijn vanzelf duidelijk. Standaard staan allerlei poorten open die via een firewall ('vuurmuur') afgesloten worden van de buitenwereld. Een test wat er allemaal bereikbaar is vanaf buiten is hier te vinden. Een goede firewall en nog wel gratis ook is hier te vinden. 

Links naar verschillende sites willen wel eens veranderen, dus als een link het niet meer doet, dan graag even een mailtje sturen aan mij, via de link rechtsonder.


Email me

Datum laatste aanpassing: 08 juli 2003 15:29:43
Date last update: woensdag, december 14, 2005 21:19:35

Email me

Back ] Home ] Up ] Next ]